Премини към основното съдържание

Калолечение

mud-treatment-pomorie-01.jpg

Лечебните свойства на калта са известни от дълбока древност. Древни цивилизации като Египет, Рим, Елада и Индия са използвали калта за лечение на различни видове заболявания. Калта има сложен физико-химичен състав. В съчетание със своите електро-топлинни свойства, тя оказва положително влияние върху здравето. 

Калта в град Поморие се добива от Поморийското езеро. То е образувано след катастрофално земетресение през 740г. пр.н.е. Калта в Поморийското езеро е лиманна - гъста и черен цвят. Образувана е в продължение на хилядолетия, със специфичен химичен състав, богата на високото съдържание на сяра и желязо.  Поморийската кал е уникална и се различава съществено от другите находища на лиманна кал по света.

Произход на калолечението в Поморие

Поморийската кал е преоткрита от д-р Петър Стоянов през 1905г. В продължение на няколко години той проучва нейните лечебни свойства. В последствие се построява калолечебница и град Поморие се утвърждава като национален морски калолечебен курорт.

Лекувани заболявания

Днес лечението с Поморийска кал се практикува под две форми - калолечението и луголечението. За добиване на калта и лугата се изискват специализирана техника и технология. Прилагането им също изисква специални апарати.

Калолечение се прилага при

 • заболявания на опорно-двигателния апарат – всички артрозни заболявания, болки в кръста, остеохондроза (шипове).
 • заболявания на периферната и централната нервна система - дископатии, плексити, периартрити. 
 • кожните заболявания - егземи, кожни язви, склеродермия и псориазис.
 • заболявания на женската и мъжката полова система - гинекологични заболявания и стерилитет
 • заболявания на дихателната система - бронхити, синузити

Луголечението лекува също заболявания на опорно-двигателния апарат, горните дихателни пътища, женските полови органи, бъбреците, пикочните пътища и др.

Доказано е, че лечението с кал в Поморие повишава имунитета, стимулира половата система и много други дейности на човешкия организъм.

Доказано е противовъзпалителното, вазоделатиращото, антибиотичното и миорелаксиращото действие на Поморийската луга.

Методи на калолечение

Поморийската кал се прилага под формата на кални апликации и кални вани.

Калната апликация

Апликациите се правят на цяло тяло или частично. Провеждат се в специална коритообразна кушетка, върху която има найлон и брезентов чаршаф. Поставя загрята кал и тялото се намазва в слой с 1-2 см дебелина, след което се завива на топло. След приключване на процедурата тялото се измива под душ и не се къпе повторно поне два часа.

 • Температура 38-42 Co
 • Времетраене 20мин
 • Лечебен курс 10-14 вани

Кални вани

Това е често практикуван метод. Прави се във вана с лечебна кал, разредена с морска вода. Кожата поглъща повече от разтворимите химични вещества от разтворената кал, в сравнение с метода на калните апликации.

 • Температура 38 Co
 • Времетраене 20мин
 • Лечебен курс 12-14 вани

Калолечение в хотел Зевс

Ако имате здравословен проблем или пък искате да се погрижите по най-добрия начин за вашето тяло - Поморие е точното място. Хотел Зевс работи целогодишно и е една прекрасна възможност за лечение и релакс независимо от сезона. Хотелът предлага изгоден 7 и 10 дневен пакет с цел лечение.  В него са включени нощувките със закуска и по желание обяд и вечеря. Нашите гости предпочитат спокойствието, чистотата и уюта на хотел Зевс с:

Калолечение на открито (египетски метод) или калолечение в Специализирана болница за рехабилитация Поморие (т.нар. Санаториум).

Калолечение на открито

Калолечение на открито в Поморие е евтин и достъпен за всеки метод. Съчетава се със слънцелечение. Извършва се на открито при температура на въздуха 24-25 градуса. Процедурата трае около два часа, като преди това тялото се нагрява на слънце за половин час. Прави се край Поморийското езеро – край Музея на солта или до дигата отделяща езерото от морето.

Местни жители предлагат кал за лечение на открито.

Калолечение в Санаториум

Санаториумът е най-сигурното място, където се полагат грижи от висококвалифициран медицински персонал.

Какъв е редът?

 1. Сутринта между 8 и 10 ч. се преминава през лекарски преглед /той е задължителен за всички - както за настанените в Санаториума, така и за външните посетители/. Към момента цената на прегледа  е 15 лв.
 2. Лекарят Ви назначава процедури-лечебни или релаксиращи.
 3. Заплащате цените на процедурите – те са от 2 лв./за инхалация/ до 10 лв. /за цяла кална апликация/
 4. Записвате се в графика – като избирате удобни за Вас часове.