Поморие

Поморие се намира в югоизточна България на 20км от големия пристанищен град Бургас. Автобусна пътна магистрала свързва двата курортни центъра. Летище Бургас се намира на 10км от Поморие.

Поморие е разположен е на тесен и вдаден в морето полуостров, заобиколен от Черно море и Поморийското езеро. Има просторна пясъчна плажна ивица с пясък богат на желязо. Градът е основан в края на V в.пр.Хр. През вековната си история се налага като важен административен и пристанищен център.

Днес Поморие е най-големият и модерен калолечебен курорт в България. Източник на уникалната лечебната кал е Поморийското езеро. От него се добиват:

  • лиманна лечебна кал – извлича се от дъното на Поморийското езеро и има богат химичен състав;
  • рапа (езерна вода) – вода покриваща лечебната кал с много добър лечебен ефект;
  • луга – краен продукт от солодобива в Поморийските солници с противовъзпалително действие;
  • солена минерална вода – в пъти по-солена от морската, използвана за СПА-процедури.

Околностите на курорта са богати на лозя и обширни овощни градини с праскови, смокини и други плодове.

Поморийско езеро

Поморийско солено езеро се намира на север от Поморие. Езерото е отделено от морето с естествена ивица и изкуствена дига. Площта на Поморийско езеро към 8км2. Използва се за добив на сол и лечебна кал.

Езерото се намира на пътя на една от големите въздушни магистрали на мигриращи птици от цяла Европа - Виа Понтика. Наблюдават се над 250 вида птици между които и световно застрашени видове от Червената книга на България. През 1998 г. Поморийско езеро е обявено за Орнитологично важно място за птиците.

Музей на солта

Музеят на солта в Поморие е един от 100-те национални обекти в България. Музеят в Поморие е единственият в България и в Източна Европа специализиран музей за производство на сол чрез слънчево изпарение на морска вода. Солниците в Поморие са съществували от пети век пр.н.е. В миналото солта е имала стойност на злато. Музеят представя древната Анхиалска технология за производство на морска сол. Посетителите могат да видят на „живо” производство на сол по древен начин, запазил се и до днес.

Манастир Свети Великомъченик Георги победоносец

Преданието сочи, че още през седми век е съществувал храм или манастир посветен на велико мъченик Свети Георги. До днес всяка година на 6 май ежегодно се отслужва тържествена архиерейска св.Литургия и поклонение. Празникът е съпътстван от тридневен панаир в Поморие, на който се стичат богомолци и търговци от цяла Тракия. Поморийският манастир “Св.Георги” е един от най-почитаните манастири в Източна България. Храмовият празник 6 май е празник и на град Поморие.

Куполна гробница Хероон

Тракийска култова сграда Хероон е от Римската епоха 2 - 4 век от н.е.
Тракийската култова сграда е разположена под могилен насип в местността „Палеокастро” в некропола на римския град Анхиало на 1км от съвременния град Поморие.
Хероон е храм, посветен на обожествен след смъртта си тракийски владетел.

Контакти

гр. Поморие
ул.Г.С. Раковски № 9
Рецепция от 00:00 до 24:00

e-mail: office@zeus-hotel.com

За резервации:
тел.рецепция 0596 22770 от 8.00-17.00ч.
GSM +359 888 866 174

Партньори

  • booking-logo-sm.pngBooking.com
  • grabo-logo.pngGrabo.bg

Ротари клуб Поморие

rotary-logo-blue-gd-rgb.jpg

Среща на клуба в ресторант Зевс, понеделник, 18:30 часа

Уеб сайт на Ротари клуб Поморие www.rotarypomorie.org

Тематични срещи

Хотел Зевс организира тематични срещи, бизнес срещи и семинари с 10% отстъпка.

Партнираме на следните организащии:

bdzp logo.jpg

Българско дружество за защита на птиците http://bspb.org/